lördag 22 augusti 2015

Sveries Radio är en oseriös nyhetsförmedlare

Traditionella medier vaknar upp till insikten att många människor inte längre vänder sig till dem för att ta del av nyheter. Men är det egentligen så konstigt?

2015-08-21 attackerade en tungt beväpnad man människorna på tåget mellan Amsterdam och Paris. Istället för att ge en så detaljerad och utförlig beskrivning av vad som hände på tåget så väljer man att skriva hela 19,5599% av nyhetsinnehållet om att en skådespelare som skadade sig när han krossade alarmglaset. Inte nog med det, man skriver också vilka filmer denna skådespelare är känd för!

Ursäkta nyhetsredaktionen på Sveriges Radio, jag skiter fullständigt i vilka filmer en skådespelare är känd för, eller om han skadade handen när han larmade. Jag vill veta vilken tid på dygnet attentatet började, när det slutade. Vilka vapen förövaren hade, hur många kulor hade han på sig. Vad hette han och vilket land var han född i? Skrek han några religiösa slogans eller inte? Hur stoppades han och vilka hann han skjuta innan han övermannades. Var träffades de skadade och hur skadade är de? Vilka var ombord på tåget? Vad gjorde de amerikanska soldaterna på tåget mellan Amsterdam och Paris? Brukar de ta den tågsträckan ofta eller var den en ren tillfällighet?



Så länge de etablerade medierna fortsätter att skriva icke informativa nyheter, så länge kommer folk att vända sig till andra ställen där information de är intresserade av tillhandahålls. Jag vill inte ha en tillrättalagd nyhet så att jag inte råkar dra fel slutsatser av den. Jag vill ha fakta! Men i demokratin Sverige anno 2015 är fakta en sällsynt fågel.

Källa:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6238035

Vill du veta vad som egentligen hände? Läs the Guardian:
http://www.theguardian.com/world/2015/aug/21/amsterdam-paris-train-gunman-france

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar